De Degroof Petercam Foundation, die meer dan vijftien jaar geleden werd opgericht, verdedigt een visie van een duurzame en inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien via werkgelegenheid. Ze steunt mensen die innovatieve benaderingen voorstellen om werkgelegenheidsgerelateerde uitdagingen aan te pakken.
In 2023 richtten we een “Social Innovation Lab” op met een focus op tewerkstellingskwesties in België. Door ons onderzoek hebben we “ouderschap en werk” geïdentificeerd als een kritisch over het hoofd gezien, dringend en complex probleem binnen de Belgische context. Om dit aan te pakken, stellen we middelen ter beschikking om mogelijke oplossingen te onderzoeken die het combineren van ouderschap en werk kunnen verbeteren.
We erkennen de omvang van deze uitdaging en beseffen dat we ze niet alleen kunnen aanpakken. Daarom doen we een beroep op het maatschappelijk middenveld, burgers en non-profitorganisaties om samen met ons dit veelzijdige probleem aan te pakken.
Door de geschiedenis heen en door alle culturen heen worden de meeste volwassenen ouders.
Maatschappelijke verschuivingen, zoals een grotere arbeidsparticipatie van vrouwen, veranderende gezinsstructuren, dalende geboortecijfers en een toenemend individualisme in de Westerse samenleving dat in de plaats komt van collectieve verantwoordelijkheid, hebben het landschap van ouderschap en werk echter hertekend.
Ondanks de Belgische ambitie om 80% werkgelegenheid te bereiken tegen 2030, is er ruimte voor verbetering, vooral wat betreft het combineren van werk en ouderschap.
Actie ondernemen om ouderschap en werk beter met elkaar te kunnen combineren betekent belangstelling tonen voor:
-Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, zowel economisch als sociaal
-Volksgezondheid, zowel voor ouders als kinderen
-Een economische realiteit met praktische gevolgen voor de groei en ons sociale stelsel
-Overheidsbeleid dat dagelijks van invloed is op onze medeburgers
-En maatschappelijke keuze die een blijvende impact zal hebben op het land dat we willen worden
-Moeders, vaders en toekomstige ouders die werken, willen werken of gewerkt hebben
-Bezorgde grootouders – werknemers, werkgevers, managers en ondernemers
-Verenigingen die actief zijn op het gebied van kinder-, werk-, gezins-, gezondheids- en vrouwenkwesties
-Elke burger die wil bijdragen aan dit gesprek, want “je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden”